Son zamanlarda tıp biliminin de gelişmesiyle insan anatomisine ait araştırmalar da derinleşiyor. İnsan vücudundaki hücrelerle ilgi yapılan bir araştırma da çıkan sonuçlar oldukça şaşırtıcı. Vücudumuzdaki hücrelerin ne kadarı bize ait? Sorusuna tek bir cümle ile cevap verecek olursak vücudumuzdaki hücrelerin sadece yüzde 10’u bize aittir. Buna sebep olan ise vücudumuzdaki mikroplardır.
Vücudumuzun Ev Sahibi
Kendi vücudumuzda kendimize ait olan oranın yüzde 10 olduğunu düşündüğümüzde aklımızda peki yüzde 90’lık kısmı kime ait? Sorusu geliyor. Buna cevap ise şu şekilde verilebilir. Vücudumuzu konaklamak için kullanan ve bize bağımlı halde yaşayan mikroplara ait olduğu söylenebilir. Örneğin diskinizin yüzde 60 si bağırsaklarda bulunan mikroplardan oluşmakta. Yani vücudumuzda bulunan her 1 hücreye karşılık 10 bakterinin bulunduğunu söyleyebiliriz.
Yetişkin bir insanda ortalama 100 trilyon hücre bulunuyor. Buna karşılıksa size ait olmayan 1500 kat trilyon civarı mikrobik hücre bulunur. Yani sizde olanlar hücrelerin kat ve kat üstü. Vücudumuzda bulunan bu bakterilerin toplam ağırlığı ise 200 gram üstünde. Vücudumuzdaki hücrelerin ne kadarı bize ait? Sorusuna da netlik getirmiş oluyoruz.
Vücudumuzdaki Bakteriler ve İnsan Sağlığına Etkileri
Vücudumuzdaki hücrelerin ne kadarı bize ait? Sorusunun yanıtını yüzde on olarak vermiştik. Peki diğer yüzde 90 dilimde bulunan bakteri ve mikropların bize zararı ve faydası neler? Bağırsaklarımızda binden fazla bakteri türü bulunuyor. Bu bakterilerin büyük kısmı ise vücudumuza yararlı diyebiliriz. Fakat vücudumuzda yararlı bakteriler kadar zararlı bakteriler de bulunuyor ve bunlar vücudumuzda hastalığa sebep oluyor ve vücut direncimizi düşürüyor.
Yararlı Bakterilerin Vücuttaki Görevleri
Yararlı bakteriler yiyecekleri sindirmemize, vitamin ve mineral üretimine destek veriyor. Ayrıca zararlı bakteriler ile savaşıyor. Yaşlandığımız zaman da organlarımızı yenilemeye yardımcı oluyor. Örneğin turşu, kefir, muz, sarımsak, kırmızı üzüm, enginar yararlı bakteriler içeriyor. Bu besinleri tükettiğim rakamda izde vücudumuza yararlı bakterileri almış oluyoruz. Bu bakteriler neredeyse vücudunuzdaki organlar gibi vücut dengemizi sağlıyor. Örneğin vücudumuzdaki yararlı bakteriler, böbrek taşı oluşmasına engel oluyor, kilo almanızı engelliyor, ruh halimizi dengeliyor.
Zararlı Bakterilerin Vücuda Etkileri
Vücudumuz yararlı bakterilerin yanında zararlı bakteri ve mikroplarla da karşı karşıyadır. Bu mikroplar da bize hastalık yaparlar. Özellikle bulaşıcı hastalıklar vücuttaki bakteri türlerinin yüzden az bir olmasıyla beraber ortaya çıkar. Ayrıca son yapılan deneylerde mikroplardan arındırılmış farelerde stres düzeyinin yükseldiği görüldü.
Ayrıca ilginç bir şekilde hafızalarında büyük oranda kayıp meydana geldi. Bu deneyi insana göre uyarlarsak bakterilerin vücudunuzda yeteri kadar olmaması durumunda hafıza kaybı ve strese daha yakın bireylerin ortaya çıkacağı öngörülüyor. Bu durumda çıkarılacak varsayım ise bakterilerin vücudumun dengesini korumakta önemli etkilerinin olması. Ayrıca tıp biliminde tam anlamıyla görevlerini ne olduğu anlaşılamamış yüzlerce bakteri türü araştırma altında.